Maar beschadigd … Zoals Orks van Midden-Aarde

Eerder keken we naar wat de Bijbel bedoelt als het zegt dat mensen geschapen waren in het beeld van God. Dit verklaart waarom menselijk leven waardevol is. Hoewel, de Bijbel  beschrijft dat dit een serieus probleem wordt. Dit wordt duidelijk in deze Psalm

Ps 14:2-3

Deze scriptie verklaart dat we allemaal slecht zijn geworden. Hoewel we in God’s beeld zijn geschapen, er is iets wat did beeld heeft verbrijzeld. Corruptie wordt gezien als een onafhankelijkheid van God, we hebben ons van hem verwiidert, en we doen niet het goede.

Elves and Orcs Over Elfs en Orks

Lord-of-the-rings-orcs
Orks waren op elke manier lelijk, maar in principe zijn bedorven elfs.

Om dit te begrijpen, vergelijk de orks en de elfs in de film Lord of the Rings. Orks zijn lelijk en euvel (slecht).Elfszijn mooi en vredelijk(Legolas). Maar de Orks waren vroeger Elfs die Sauron corrupt had gemaakt. Het originele elf beeld was verandert. Op dezelfde manier zegt de Bijbel dat mensen zijn verandert, waren mooi maar nu zijn we lelijk.

Legolos
The elves, like Legalos, were noble and majestic Elfs like Legolas waren nobel en majesteus.

Bijvoorbeeld we weten goed van slecht gedrag, maar we leven niet altijd bij wat we kennen. Het is bijna als een computer virus dat de innerlijke werking van een computer ontwricht. Onze morele  code is aanwezig, maar is verstoord. De Bijbel begint met goede mensen die op van het goede pad gaan. We zien dit somes in ons zelf. En het begint de volgende vraag; waarom maakte God het zo? Zoals atheist Christopher Hitchens klaagt:

            “als god mensen echt vrij zo laten zijn van slechte gedachten had hij een ander soort uit    moeten vinden”.(Hitchens – God is niet groot; how religie alles verpest – 2007)

Maar hij mist iets heel belangrijks, de Bijbel zegt niet dat God on zo maakte, maar dat er iets verschrikkelijks gebeurde na de schepping.De eerste mensen rebelleerden tegen God en daardoor veranderden ze en werden slecht.

De val van de mensheid

Dit wordt vaak De Val (of de zondeval). Adam, de eerst man, was geschapen door God. Er was een soort overeenkomst tussen God en Adam, een contract van vertrouwen, en Adam verbrak dit.Adam at fruit van de “boom van de wetenshap van goed en slecht” ondanks dat dit een gedeelte van de overeenkomst was, om niet van die boom te eten. Adam had vrije keuze om niet van die boom te eten als een voorwaarde van de bond tussen God en Adam. Adam had een keuze en hijmaakte de keuze om tegen God’s wil te gaan en dus de bond te breken. Die bond van vertrouwen werd door Adam gebroken en vanaf die tijd door alle generaties blijft die rebellie bij ons ook aanwezig.De betekenis hiervan is het volgende onderwerp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *